Behandling av tannkjøttet

Gingivitt

Gingivitt er en betennelse i tannkjøttet/gingiva. Friskt tannkjøtt er lys rosa, stramt og blør ikke ved lett berøring (som f.eks ved bruk av tanntråd). Med gingivitt vil tannkjøttet kunne oppleves sårt, det kan være noe hovent, blø lett og kan ha en noe en mørkere rødfarge.

Årsakene til gingivitt er ofte mangel på tilstrekkelig renhold, spesielt mellom tennene. Tannkjøttet blir da betent på grunn av plakk som virker irriterende og setter i gang en mild inflammasjon. Andre vanlige bidragsytere til gingivitt kan være diverse systemiske årsaker (for eksempel graviditet) og medisinering.

 

Periodontitt

Periodontitt/pyrea er en betennelse i tennenes støttevev. Periodontitt starter alltid som gingivitt, og klassifiseres som periodontitt først når man ser at betennelsen har spredd seg til kjeveben og ført til tap av benfeste rundt tenner. Periodontitt kan være lokalt eller generelt i tannsettet, og ha et aggresivt eller kronisk forløp.

Risikofaktorer for periodontitt innebærer utilstrekkelig renhold, tobakk, diabetes og en rekke andre sykdommer, medisinering, stress, nedsatt immunforsvar, osv

Over tid kan periodontitt føre til økt mobilitet/løse tenner og tap av tenner som følge av dette.

Når tap av støttevev allerede har oppstått vil dette ikke kunne gro tilbake. Behandling av periodontitt dreier seg da stort sett om å hindre progresjon av sykdommen, samt å gjøre det mulig med tilstrekkelig renhold. Dette innbærer som regel nøye rensing, instrukser om egeninnsats når det gjelder munnhygiene og eventuelt eliminasjon av bløtvevslommer rundt tennene der det vil være vanskelig å få til tilstrekkelig munnhygiene på egenhånd.