Vanlige problemer

Her følger en liten oversikt over de vanligste problemene vi møter på i hverdagen. Listen er lang, så om du ikke finner igjen akkurat ditt problem her, så er vi bare en liten telefonsamtale unna.

 

Tannlegeskrekk

Har du tannlegeskrekk og har utsatt å gå til tannlegen på grunn av dette? Du er ikke alene om å lide av dette. Vi arbeider til daglig med andre pasienter i samme situasjon.

Vår jobb er å hjelpe deg, og det er viktig for oss at du føler deg trygg og komfortabel når du kommer hit.

Fortell oss gjerne om din tannlegeskrekk før første besøk, slik at vi er forberedt på dette. Første time vil være helt uforpliktene – du velger selv hva som er greit og hva som ikke er greit, og vi tar steg for steg i et tempo du er komfortabel med.

Det er til syvende og sist du som bestemmer. Vi er her som sagt kun for å hjelpe.

Vonde visdomstenner

Visdomstennene er de siste tennene som kommer ut, gjerne i en alder fra 18-25 år. Det er ikke alltid tilstrekkelig plass for at disse tennene skal kunne eruptere/vokse frem helt problemfritt. Mange kan derfor oppleve smerter, hevelse, vond lukt/smak i forbindelse med dette. Dette kalles perikoronitt, og ved repeterende slike episoder kan det være en klar indikasjon på å få den/de fjernet. Det kan være ønskelig å dempe en slik betennelse før tannen fjernes. Dette gjøres ved skylling hos tannlegen og i visse tilfeller ved hjelp av antibiotika.

Knukket tann

En knukket tann kan bety alt fra fraktur av en liten fyllingsbit til et langt større problem. Det er derfor viktig å kartlegge årsaken til fraktur. Vi vil da gjerne spørre deg en del spørsmål. For eksempel kan vi spørre deg om det har vært noe vondt, hva som eventuelt trigger smerter, om det gjør vondt å bite, osv. I tillegg kan det være nødvendig å gjøre en del tester – vi sjekker om tannen ‘lever’, om den er vond når vi banker på den, om det er noen andre synlige tegn til årsak. Vi tar også røntgenbilder om dette er nødvendig for å bekrefte/avbekrefte årsaker.

Når diagnosen er stilt kan vi gå videre til hva som vil være beste løsning videre. Noen ganger kan man bare sliper over skarpe kanter, mens andre ganger er problemet noe større en hva du kanskje selv har opplevd og sett for deg. Vi vil da nøye forklare deg alternativene vi har videre.

Dårlig ånde

Det kan være mange årsaker til dårlig ånde. Ofte skyldes det bakterier som bryter ned matrester og danner illeluktende gasser. De skyldige bakteriene kan stamme fra munnhulen på grunn av utilstrekkelig renhold, periodontitt, større kariesangrep, osv. Andre årsaker kan være munntørrhet, visse sykdommer, luftveisinfeksjoner, betente mandler, osv.

Tannverk

Det finnes en rekke årsaker til at tannverk plutselig kan oppstå. Ofte kommer det raskt, og kan oppleves som svært smertefullt i den grad at det blir vanskelig å fungere i hverdagen. Ofte skyldes tannverk ‘Pulpitt’, som betyr at det har oppstått en inflamasjon inne i en tann. Denne inflamasjonen kan f.eks skyldes et kariesangrep, og kan oppleves som svært smertefullt på grunn av økt trykk inne i tannen. Noen ganger er en pulpitt reversibel og kan enkelt behandles ved å fjerne årsaken til irritasjonen. Dersom pulpitten er irreversibel har prosessen allerede gått så langt at man vil kunne si at tannen er ‘døende’. Tannen må da rotfylles. Se mer informasjon om rotfylling under ‘våre tjenester’.

Når du har tannverk vil vi i første omgang prioritere å behandle de akutte smertene. Videre vil vi behandle tannen på grunnlag av årsak og diagnose. Dette tar ofte flere besøk, selv om smertene som regel er borte et par dager etter akuttbehandlingen.

Tannbyll

En tannbyll er en abscess som tømmer seg ut i munnhulen gjerne fra tuppen på en rot til slimhinnen, via vevet imellom. Den kan ofte se ut som en liten kvise i slimhinnen, som det tidvis kommer puss ut av. Årsaken til at en slik abscess oppstår kan være at en tann ‘dør’ og det utvikles en betennelse rundt tuppen av roten på tannen. Med en slik betennelse blir det en økning i trykk, og puss vil bevege seg gjennom vevet der det møter minst motstand. En tannbyll er gjerne mindre smertefullt, da den stadig tømmes og at det derfor ikke blir noen trykkøkning i kjeven som følge av betennelsen.

Retraksjoner/pusseskader/ising

Retraksjoner er når tannkjøttet trekker seg tilbake. Pusseskader er tap av tannsubstans ved tannhalsene. Retraksjoner og pusseskader kan skyldes for hard børsteteknikk, ugunstig tannstilling, snusing, osv. Pusseskader kan være et resultat av feil børsteteknikk i kombinasjon med syreskader.

Retraksjoner kan behandles med kirurgi, som da gjerne utføres av en spesialist innen periodontitt. Utfallet av en slik kirurgi vil kunne variere.

Det er viktig å forhindre videre progresjon av en slik retraksjon eller pusseskade . Vi ønsker derfor å komme til bunns i hva årsaken kan være i ditt tilfelle, slik at vi kan gi deg råd deretter.

Noen ganger kan retraksjoner medføre eksponerte rotoverflater, som kan gjøre at du for eksempel opplever ising. I slike tilfeller er det gunstig å forsøke med en minst mulig invasiv behandling i første omgang. Vi behandler slike skader ofte med en fluorlakk. Dersom plagene vedvarer, eller om skaden allerede er gnske dyp, kan det være aktuelt å dekke til skaden med en liten fylling. Dette vil kunne hindre progresjon og videre tap av tannsubstans, og beskytte mot ising.

Kjeveleddsproblemer

Mange sliter med klikking i kjeveledd, smerter og ømme muskler.

Behandling av kjeveledsproblemer vil være avhengig av kjeveleddsdysfunksjonens omfang. I visse tilfeller ofte vil en bittskinne i kombinasjon med visse muskulære øvelser kunne hjelpe, ved at den tøyer musklene og fører til en mer gunstig posisjon av kjeven.

I mer omfattende tilfeller vil en spesialist kunne behandle selve kjeveleddet direkte.

 

Tanngnissing

Mange bruxer – gnisser tennene – særlig om natten. Dette kan slite på tenner og føre til kjeveleddsproblemer. I mer alvorlige tilfeller kan tennene være så nedslitte at bitthøyden er kraftig redusert.

Ved tegn på tannslitasje kan det være aktuelt å forebygge videre tap av tannsubstans ved å fremstille en bittskinne som brukes om natten. Denne vil kunne hindre videre slitasje.

Dersom tannsubstanstapet allerede har ført til at tennene er helt slitt ned, kan dette behandles ved å bygge bittet opp i plastiske materialer eller kroner. Man endrer da bittet fullstendig, og behandlingen vil kunne kjennes unaturlig og rart en periode fremover. Det tar noe tid for hjernen og tilvenne seg de nye endringene.  Vi vil da følge deg nøye opp og gjøre tilpasninger underveis. Tilvenningsperioden kan vare alt fra noen uker til et halvt år.

Hvite/brune flekker

Hvite eller brune flekker i tannemaljen kan skyldes mineraliseringsforstyrrelser i tannoverflaten. Slike forstyrrelser kan for eksempel oppstå dersom dine permanente tenner ble utsatt for noen form for skade under utviklingen i kjevebenet. Kanskje opplevde du som liten slag mot en melketann? Eller kanskje du ble behandlet med antibiotika?

Inntak av fluor i barneårene kan også medføre hvite/brune flekker i tennene.

Avhengig av mineraliseringsforstyrrelsenes omfang, kan dette behandles på ulike måter. I noen tilfeller kan det hjelpe betraktelig å kjøre en runde med tannbleking. Dersom dette ikke gir ønsket resultat kan man videre forsøke ICON behandling. Dette innebærer at man behandler tannoverflaten med tyntflytende plastisk materiale, som flyter inn porene i tannoverflaten. Dette fører til en likere tetthet av tannsubstans. Det vi ønsker å oppnå med dette er at lyset skal brytes likt på hele tannoverflaten – med andre ord at flekkene blir mindre fremtredende.

I tilfeller der flekkene er faktiske defekter i tannoverflaten vil det kunne være nødvendig med å dekke disse flekkene og tette defektene med fyllingsmateriale.

Missfarging

Ofte stammer missfarging fra fargestoffer i mat og drikke. Dette kan enkelt fjernes med en grundig rens og eventuelt sandblåsing.

Dersom missfarge stammer fra noe annet, må årsaken behandles. En slik missfarging kan for eksempel være på en tann som tidligere er rotfylt og etterhvert blir mørkere. Her kan det ligge rester av blødvev inne i tannen som skaper denne missfargingen. Tannen må da blekes fra innsiden, i en eller flere runder. Dersom en slik behandling ikke gir ønsket effekt er det mullig å gå videre med for eksempel et skallfasett. Det er en tynn keram som fremstilles hos en tanntekniker og limes på tannens overflate.

After/munnsår

After er små kviselignende sår i slimhinnen med en gul overflate og rød sone rundt. De kan være smertefulle og gjøre spising, drikking og tannpuss ubehagelig. De forsvinner som regel av seg selv etter 7-14 dager.

Åsaken til after er enda ukjent. Man mener det kan være en autoimmun komponent med i bildet, og det er visse faktorer som er kjente utøsere. Blandt annet kan perioder med stress, nedsatt immunforsvar og visse tannkremer (med sodiumlarylsulfate) trigge et utbrudd.

Behandling av after er begrenset, og dreier seg stort sett om å dempe symptomer. Dersom du opplever å stadig få after, eller får lesjoner som er større enn vanlig, er det viktig at vi kommer til bunns i hva som trigger slike episoder slik at vi kan forhindre fremtidige utbrudd.